Poslanci neschválili rokovací poriadok mestského zastupiteľstva

22.09.2010 Humenné

Humenné 22. septembra (TASR) - Humenskí poslanci dnes neodsúhlasili návrh zmeny rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré vypracovalo organizačné oddelenie magistrátu v júni tohto roka.
Poslanecký klub Smeru-SD mal k dokumentu, ktorého úprava nadväzuje na novelu zákona o obecnom zriadení, takmer 30 pripomienok, tie adresoval radnici písomne ešte v priebehu júla.
Podľa slov Andreja Semanca (Smer-SD) by schválenie navrhovaného rokovacieho poriadku v praxi zabraňovalo plynulosti a efektívnosti rokovaní MsZ. \"Osobe predsedajúcej jeho zasadnutiu umožňuje na základe neadekvátneho správania sa poslanca jeho vykázanie z rokovacej miestnosti. Kto určí, či je to správanie naozaj neadekvátne, \" konštatoval Semanco. Dodal, že vykázaný člen poslaneckého zboru sa následne nemôže zúčastňovať na hlasovaní. Takáto prísna podmienka sa podľa jeho slov nevzťahuje ani na rokovania Národnej rady SR.
Ďalšia z výhrad sa týkala napríklad zvolávania mimoriadneho zasadnutia MsZ telefonicky či emailom zo strany primátora mesta. \"Človek sa môže vyskytnúť v oblastiach, kde sa mu nikto nedotelefonuje, \" zhodnotil Semanco. Poslancovi prekáža aj to, že na zasadnutí mestského parlamentu by mohol vystúpiť iba občan s trvalým pobytom na území mesta. \"Môže ísť o človeka z regiónu, ktorý potrebuje riešiť nejaký problém, napríklad v rámci zamestnania, keďže tu pracuje, \" poznamenal Semanco.
Pripomienky poslaneckého klubu Smeru-SD smerovali aj k časovému obmedzeniu v súvislosti s podávaním návrhov do programu rokovania MsZ. \"Podľa predloženého materiálu ich môžeme predkladať do pléna za podmienky, že sme ich zaslali písomne mestskému úradu (MsÚ) deväť dní pred zasadnutím MsZ. Mnoho problémov však môže vzniknúť aj po tejto lehote a môžu si vyžadovať okamžité riešenie, \" uzavrel Semanco.
Podľa vyjadrenia vedúcej organizačného oddelenia Mestského úradu v Humennom Aleny Vojtkovej sa viacero zaslaných pripomienok zo strany poslancov do upraveného rokovacieho poriadku zapracovalo. \"O ďalších z nich malo MsZ dnes jednotlivo rokovať, no nestalo sa, \" povedala Vojtková. Poslanec Jozef Babják (SDKÚ-DS) poznamenal, že sa mali výhrady zainteresovaných strán dostatočne prekonzultovať ešte počas rokovaní mestskej rady.
Primátor Vladimír Kostilník TASR informoval, že poslanecký zbor sa bude počas nasledujúcich rokovaní naďalej riadiť doteraz platným rokovacím poriadkom a príslušnými ustanoveniami zákona o obecnom zriadení.
 

Vyberte región